آماده سازی آب آکواریوم و نکات مهم آن
آماده سازی آب آکواریوم فرآیندی است که در زمان اولیه شروع نگهداری از ماهیان آکواریومی یا زمان تعویض آب آنها باید انجام شود. در فرآیند آماده سازی آب آکواریوم ، باید به پارامترهای ویژه ای دقت نمایید که بر اساس جنس و نوع ماهیان انتخابی آکواریوم متفاوت می باشند. به عنوان مثال ماهیانی که در آب شیرین زندگی می کنند با ماهیان آب شور به طور کلی متفاوت می باشند و باید به طریقه مختلفی آب آنها آماده سازی شود.
یا ماهیان آب گرم و آب سرد نیز می توانند در آکواریوم های مختلفی نگهداری شوند. در این متن، تصمیم داریم شما را با مراحل آماده سازی آب آکواریوم آشنا سازیم و از لحظه قرار دادن تجهیزات و آب آکواریوم تا زمان ورود ماهیان به درون آکواریوم، مراحل را به طور کامل توضیح دهیم. اما قبل از شروع این مبحث باید با پارامترهای اولیه آماده آب آکواریوم آشنا شوید.
پارامترهای آماده سازی آب آکواریوم
از جمله مهمترین پارامترهایی که در زمان آماده سازی آب آکواریوم باید به آنها توجه ویژه ای داشته باشیم، عبارتند از:
میزان شوری آب:
این میزان در ماهیان آب شور نسبت به ماهیان آب شیرین متفاوت می باشد. به طور کلی ماهیانی که در دریا و دریاچه زندگی می کنند، با آب شور سازگاری بهتری دارند و ماهیان رودخانه ای نیز با آب شیرین زندگی مطلوب تری را دارند.
این میزان در نحوه رشد، میزان رشد و تولید مثل ماهیان تاثیر بسیار بالای دارد. همچنین ممکن است که ماهی آب شیرین در آب شور طول عمر بسیار کمتری را داشته باشد.
میزان سختی آب:
این میزان که به مقدار املاح درون آب بستگی دارد، در رشد ماهیان آکواریومی تاثیر زیادی دارد. اگر این میزان بالا باشد، ممکن است که سرد و گرم نمودن آب آکواریوم با مشکل مواجه شود. همچنین شاید ماهیان آکواریومی به خوبی نتوانند رشد کنند و تولید مثل خود را انجام دهند. معمولاً این میزان ۶۰PPM می باشد که البته بسته به نوع ماهیان می تواند متفاوت باشد.
میزان اسیدیته آب آکواریوم :
این پارامتر را که با علامت اختصاری PH نشان می دهند، میزان اسیدیته آکواریوم می باشد. این میزان در حالت ۷ خنثی می باشد و بیشتر از این مقدار آب را اسیدی می نامند. البته کمتر از مقدار ۷ را آب بازی یا قلیایی می گویند که مسلماً ماهیان آکواریومی به ندرت در آب های بازی می توانند رشد نمایند.
درجه حرارت آب آکواریوم:
مهمترین پارامتر در آماده سازی آب آکواریوم، تنظیم نمودن درجه حرارت آن آب می باشد. اگر آب آکواریوم بیش از اندازه سرد یا گرم باشد، می تواند باعث افزایش تلفات ماهیان شود و یا در تولید مثل آنها تاثیر به سزایی دارد. پس نسبت به نوع ماهی انتخابی و پارامترهای دیگر، باید دمای حرارت آب درون آکواریوم را به نحوی تنظیم نمود که ماهیان بهترین محیط زندگی را برای خود داشته باشند. گرم نمودن آب آکواریوم توسط بخاری های برقی انجام می شود.
میزان اکسیژن موجود در آب :
اگر این میزان به اندازه کافی نباشد و آب دارای سختی بالایی باشد، می تواند در تلفات ماهیان آکواریومی تاثیر جدی را به جای بگذارد. سعی کنید بنا به نوع ماهیان انتخابی سختی آب را به نحوی تنظیم نمایید، که اکسیژن کافی درون آب موجود باشد. همچنین این میزان اکسیژن را می توانید از طریق پمپ های هوادهی به درون آب آکواریوم تزریق نمایید که البته این مورد استفاده تزئیناتی نیز دارد.
مراحل آماده سازی آب آکواریوم
زمانی که پارامترهای آب آکواریوم را بر اساس ماهیان انتخابی جهت پرورش در آکواریوم شناسایی نمودیم، نوبت به مراحل آماده سازی آن می شود. در مرحله اول که کلیه لوازم تزئیناتی اعم از شن آکواریوم و سنگ های کف آکواریوم را درون آن قرار دادیم، باید آب را به آرامی توسط یک پارچ یا گالن به درون آکواریوم تخلیه نماییم.
اما ممکن است که ریختن یکباره آب به درون آکواریوم منجر به آلوده شدن محیط آکواریوم و یا جابجایی شن های کف آکواریوم شود. پس سعی کنید که از یک بشقاب برعکس در کف آکواریوم جهت تخلیه آب به درون آکواریوم استفاده نمایید.
آبگیری آکواریوم
آب را بر روی بشقاب بریزید تا به آرامی در سطح آکواریوم پخش شود و منجر به جابجا شدن شن های کف آکواریوم نشود. سعی کنید میزان آبگیری آکواریوم را تا حد ۸۰ درصد ارتفاع آن انجام دهید. همیشه ۲۰ درصد ارتفاع آکواریوم را برای انجام فعالیت های تخلیه ماهیان یا تغذیه آنها خالی بگذارید تا با مشکل مواجه نشوید.
همچنین ممکن است که ماهیان در زمان شنا از محیط آکواریوم به بیرون بپرند. پس از اینکه مرحله آبگیری به پایان رسید، منتظر بمانید تا رسوبات آزاد شده در محیط آکواریوم ته نشین شوند و محیط آب درون آکواریوم زلال شود.
این شفافیت در زمان شنا کردن ماهیان نیز میسر می شود اما ممکن است که در طول عمر آنها تاثیر منفی بگذارد.
فضای آکواریوم
در ادامه باید ماهیان را به درون فضای آکواریوم منتقل نمایید. البته این نکته بسیار حائز اهمیت است که پارامترهای آب آکواریوم اعم از میزان سختی آب، اکسیژن آب، اسیدیته بودن آب، دما و شوری آب را تنظیم نموده باشید.
دقت نمایید که آب محیط زندگی ماهیان باید کلرزدایی شود و این فرآیند با نگهداری آب به حالت بدون حرکت در مدت زمان تقریبی ۶ الی ۲۴ ساعت انجام خواهد شد. البته محلول های مخصوصی جهت از بین بردن کلر آب وجود دارند که می توانید برای تسریع در این زمان از آنها استفاده نمایید. در این مرحله باید ماهیان را درون یک کیسه پلاستیکی شفاف قرار دهید و آن کیسه را بر روی سطح آب شناور سازید. این کار باعث می شود که ماهیان به فضای آکواریوم آشنایی لازم را کسب نمایند و دمای آب کیسه با دمای آب آکواریوم یکی شود.
این کار باعث می شود ماهیان دچار شک نشوند. ممکن است آبی که فعلاً ماهیان در آن شنا می کنند با آب آکواریوم دما یا میزان سختی متفاوتی داشته باشد و قرار دادن یکباره ماهیان در آب آکواریوم منجر به ایجاد یک شک بر روی بدن آنها می شود. پس از گذشت حدود ۳۰ دقیقه، کیسه پلاستیکی حاوی ماهیان را باز نمایید و مقداری از آب آکواریوم را به کیسه اضافه کنید و پس از چند دقیقه ماهیان به آرامی به درون آب آکواریوم اضافه نمایند تا محیط زندگی جدید خود را امتحان کنند.
منبع : آکوا دلسا