جکوزی در بسیاری از آپارتمانها، خانه باغها، برجها و مجتمعهای مسکونی اجرا و ساخته میشود که طرفداران زیادی نیز دارد. جکوزی بیشتر برای آب درمانی، فیزیوتراپی و رفع خستگی مورد استفاده قرار میگیرد. جکوزیها مزایای زیادی دارند که در ادامه به آنها میپردازیم.
جکوزی گرد یا مستطیلی؟
از نظر بهداشتی، جکوزیهای گرد به علت نداشتن گوشه یا کنج، نقاط کمتری برای کثیف شدن دارند، بنابراین جکوزیهای گرد نسبت به جکوزیهای مستطیلی از نظر بهداشتی گزینه بهتری میباشند.
جکوزی از چه اجزایی تشکیل شده است؟
جکوزیها دارای اجزائی مانند مبدل حرارتی، پمپ تزریقی و پمپ جتی، فیلتر تصفیه آب، لوله و اتصالات، سری جت و نورپردازی چه از نوع استخری و چه از نوع فایبرگلاسی میباشند. در نوع فایبرگلاسی آنها این تجهیزات در زیر قرار گرفتهاند و همچنین در جکوزی استخری نیز هم در زیرکار در میان مصالح ساختمانی قرار دارند. دورن جکوزی را پس از نصب آن پر از آب میکنند و آب درون سینک به درون لولهها، از طریق مکنده ها رفته و در اطراف مبدل حرارتی چرخیده و از طریق پمپ تزریقی و جتی به داخل سینک، پس از گرم شدن بازگردانده میشود.
فیلتر شنی جکوزی
از پمپهای شنی به منظور تمیز کردن استخرها استفاده میشود و برای مکش آب، پمپ شنی یک پمپ قدرتمند است که وظیفه چرخش آب را در مخزن پمپ تصفیه را برعهده دارد. آشغالهای درشت به وسیله یک صافی و توری که در کنار پمپ قرار دارد، جمع میشوند و باعث جلوگیری از ورود آن ها به داخل مخزن شن میشود. آب کاملا صاف و تمیز پس از ورود آب به داخل مخزن و ماندن ریزگردها و خاک و گل و لای در داخل شن، به استخر برمیگردد.
سیستم گردش آب و تصفیه در جکوزی
سیستم گردش آب و تصفیه در جکوزی شامل پمپ، فیلتر تصفیه، شیرآلات و لوله برای استخر می باشد. وظیفه سیستم گردش آب، انتقال آب از بخشهای مختلف استخر و جکوزی مانند تصفیه خانه و موتورخانه میباشد و در واقع تمام آب مجموعه آبی از استخر و جکوزی به سمت موتورخانه از طریق سیستم گردش آب، هدایت میشود. آب دوباره به سمت کاسه استخر و جکوزی، پس از عبور کردن از تمامی تجهیزات موتورخانه، بازگردانده میشود.
نکات فنی در طراحی و ساخت جکوزی
دو سیستم گندزدایی آب برای جکوزی باید در نظر گرفته شوند:
1- فیزیکی: فیلتر شنی یا کاتریجی
2- شیمیایی: پمپ تزریق کلر و اسید
جهت تصفیه آب، استفاده از لامپ یووی و ازون ژنراتور مورد استفاده قرار میگیرد.
موتورخانه در جکوزی
مهم ترین بخش در تاسیسات استخر و جکوزی، موتورخانه جکوزی میباشد. پمپهای تصفیه، فیلتر شنی، پمپ تزریق کلر، لامپ یو وی، مبدلهای حرارتی و پمپ جت جکوزی، در فضای تصفیهخانه جکوزی نصب میشود.
موتورخانه مشترک برای استخر و جکوزی
موتورخانه استخر و جکوزی از نظر طراحی بسیار شبیه به یکدیگر هستند. دیگ یا بویلر، قسمت مشترک بین موتورخانه استخر و جکوزی میباشد. در اصل با یک دیگ میتوان گرمایش جکوزی و استخر را در نظر گرفت. با دو مبدل حرارتی، تفکیک دمایی را از هم جدا کرد. اگر استخری دارید که ابعاد آن زیر 70 متر مکعب است و جکوزی شما 4 یا 6 نفره میباشد، با استفاده از یک موتورخانه 3 در 4 متر میتوانید تاسیسات جکوزی و استخر را در یک محل مشترک نصب کنید.
ابعاد و اندازه موتورخانه جکوزی
ابعاد 3 در 3 ابعاد مناسبی برای موتورخانه و تصفیه خانه جکوزی خانگی میباشد، در صورتی که فقط قصد ساخت استخر را دارید و موتورخانه جکوزی با موتورخانه استخر مشترک نیست.
تصفیه جکوزی
در دو مرحله تصفیه فیزیکی و تصفیه شیمیایی، تمیز شدن و تصفیه آب جکوزی انجام میشود. آب جکوزی به وسیله فیلترهای شنی و کاتریجی و دستگاه منعقد ساز یا فلوکولانت، در مرحله تصفیه فیزیکی انجام میشود.
ساخت جکوزی چقدر هزینه دارد؟
تفاوت کمی بین ساخت و خرید یک جکوزی فایبرگلاسی قابل حمل و ساخت یک جکوزی به روش استخری، میباشد. فرآیند راه اندازی تنها تفاوت میان آن ها میباشد. جکوزی فایبرگلاسی هرچه بزرگتر و پر قدرتتر باشد، هزینه بیشتری نیز به همراه دارد و هزینه آن به مواردی مثل ابعاد، قدرت پمپ، جت، مبدل حرارتی و فیلترهای آن بستگی دارد.
مواردی مثل قیمت مصالح ساختمانی، تاسیسات و اتصالات، دستمزد و ابعاد آن، موارد تاثیرگذار در هزینه ساخت جکوزی استخری میباشند. هزینه جکوزی با بزرگ تر شدن و پیچیده تر شدن شکل آن، بالاتر میرود زیرا در این صورت به به مبدل حرارتی، پمپ و جت قویتر، فیلتر تصفیه آب بیشتر، مصالح ساختمانی بیشتر و در نهایت دستمزد ساخت بیشتری نیاز است.
تمامی مواردی که به آنها اشاره کردیم، باعث بیشتر شدن هزینه جکوزی میشود و هزینههای جانبی و نگهداری جکوزی نیز علاوه بر هزینه ساخت پیش از تصمیم به خرید یا راه اندازی آن باید در نظر گرفته شود. هزینه نگهداری جکوزی شامل هزینه برق، تعویض فیلتر، استهلاک مواد و مصالح و تعمیر تاسیسات است.