ماهی های آب شور جدای از تنوع از زیبایی های خاص برخوردار هستند. در ادامه به معرفی برخی گونه ی پردازیم که آکواریوم آب شور را متحول میکنند.
ماهی جراح بادبانی دیسجاردنی آب شور
جراح ماهی بادبانی دیسجاردنی یکی از انواع ماهیان آب شور محسوب می شود که با مرجان ها سازگار می باشد.این ماهی طول عمری معادل 5 تا 7 سال دارد.
نگهداری
تغذیه
ماهی زینتی دامسل
ماهی زینتی دامسل انواع مختلفی داشته که از لحاظ شکل و قد و قواره هم گوناگون هستند. این ماهی ها زیبایی و جلوه خاصی به آکواریوم شما می دهند. دامسل ها از ماهی های آب های آزاد و از خانواده ماهی های پوماسنتریدی هستند. تنوع زیستگاه های این ماهی ها بسیار زیاد است تا جایی که دامسل هایی وجود دارند که در رودخانه ها زندگی می کنند.
ماهیان آکواریوم آب شور
معرفی انواع ماهی زینتی دامسل
دامسل دومینو سه خال:
ماهی دامسل (دوشیزه ماهی) دومینو سه خال به واسطه دو خال سفید رنگ بر روی پشت و خال تک بین چشم ها به این نام خوانده می شود. زمانی که این ماهی ها بالغ می شوند بسیار تهاجمی شده و نیز خال های روی پشت شروع به محو شدن می کنند. همچنین دامسل دومینو بالغ در صورت وجود گونه های Stichodactyla (شقایق فرشی) با آنها رابطه برقرار می کند.
مشخصات
نام لاتین: Three Spot Donino Danselfish
خانواده: Pomacentridae
زیر خانواده:Dascyllus
گونه :Dascyllus trimaculatus
نام های متداول: دامسل سه خال، داسیلوس سه خال، دامسل دومینو زیستگاه: هند و اقیانوس آرام از دریای سرخ و شرق آفریقا تا جنوب ژاپن و استرالیا
مناسب تپه مرجانی: بله
حداکثر اندازه: ۵٫۵ اینچ معادل ۱۴ سانتی متر
رنگ: سیاه و سفید
رژیم غذایی: دوگانه خوار | رفتار: ماهی های جوان نیمه تهاجمی و ماهی های بالغ تهاجمی
سختی نگهداری: آسان. مناسب برای تازه کارها
حداقل اندازه آکواریوم: ۳۰ گالن معادل ۱۱۳ لیتر
دمای آب: بین ۷۲ تا ۷۸ درجه فارنهایت معادل ۲۲ تا ۲۵ درجه سانتی گراد
شرایط آب: dkh 8-12 / ph 8.1-8.4 / sg 1.020-1.025
ویژگی ها و سازگاری
دامسل دومینو در جوانی سخت جان و جذاب می باشد به ویژه وقتی به صورت گروهی در آکواریوم نگهداری شود. اما این ماهی های بانمک به سرعت بزرگ شده و تبدیل به موجودات وحشت آوری می شوند که ماهیان چندین برابر بزرگتر از خود را دنبال کرده و می ترسانند.
ماهی های بالغ را عموما می توان در گروه های کوچک دور سر مرجان ها و یا صخره های بزرگ یافت. ماهی های جوان را نیز می توان نزدیک شقایق های دریایی یا در جان پناه آنها بین تیغ های جوجه تیغی های دریایی یا بین شاخه های مرجان ها پیدا کرد .این ماهی تا عمق ۵۵ متری زندگی می کند. ماهی ماده در کف آب تخم ریزی می کند و ماهی نر تا هنگامی که بچه ها سر از تخم در آورند از آنها محافظت می کند.
دامسل دومینو هم آکواریومی خوبی برای ماهی های بزرگتر و نیز تهاجمی مانند دیگر دامسل ها، پشت خال دارها، فرشته ماهی ها و ماهی های بادکنکی می باشد. این ماهی جئت شنا و مخفی شدن به فضای کافی نیاز دارد. بهتر است دامسل دومینو را در آکواریوم تپه مرجانی که ماهی های صلح طلب در آنها زندگی می کنند نگه ندارید.
اکواریوم ۱۱۳ لیتری با بزرگتر برای نگهداری این ماهی مناسب است. از آنجا که دامسل دومینو قادر است شرایط پایین تر از حد استاندارد آب را تحمل کند در بین آکواریوم دارهای تازه کار محبوب می باشد.
رژیم غذایی و شیوه غذا دادن
دامسل دومینو سه خال در طبیعت از جلبک، پلانکتون و سخت پوستان تغذیه می کند. در آکواریوم هرگونه رژیم غذایی دریایی که به آنها داده شود را قبول می کنند. آنها را با رژیم غذایی متنوع شامل میگو دریایی یخ زده، میگو خام و سایر غذاهای آماده تجاری تغذیه کنید. همچنین به آنها غذاهای غنی شده بدهید تا از محو شدن رنگشان جلوگیری کنید.
دامسل رولندی:
نام عمومی: Rolland ‘ s Damselfish
نام علمی: Chrysiptera rollandi
خانواده: Pomacentridae
تشریح دامسل رولندی یا دامسل سر سیاه یکی از دامسل های کوچک زیبا می باشد که در سال ۱۹۶۱ توسط Whitley کشف شد. دامسل رولندی در شرق اقیانوس هند، غرب اقیانوس آرام، دریای آندامان، کالدونیای جدید، فیلیپین، پالا او، گینه نو، اندونزی و جزایر سلیمان یافت می شود. این ماهی به صورت تک یا در گروه های کوچک در اعماق ۲ تا ۳۵ متری در مکان های متراکم مرجانی یافت می شود و حداکثر اندازه به ۶ سانتی متر می رسد. دامسل رولندی جز دسته Chrysiptera می باشد که شامل ۳۴ گونه می باشد.
این دسته از خانواده Ponacentridae (شقایق ماهیان) هستند. اگر چه برخی از گونه های دسته Chrysiptera ساکن آبهای عمیق هستند اما اکثرا ساکن آبهای کم عمق بوده و در قسمتهایی بین بستر و محل رشد مرجانها ساکن می باشند. این دسته اغلب به صورت تک، جفت و یا گروه های کوچک یافت شده و از سخت پوستان، پلانکتونها و جلبک ها تغذیه می کنند.
دامسل رولندی می تواند تا ۱۵ سال عمر کند. نگهداری سطح نگهداری از این ماهی آسان می باشد و گزینه مناسبی برای افراد تازه کار می باشد دامسل رولندی به تانکی با ۷۰ لیتر حجم، سنگ زنده جهت مخفی شدن و کیفیت آب بالا نیاز دارد.
دمای مناسب: 23-29 c
شوری مناسب: 1.026-1.020
Ph مناسب : 8-8-5
تغذیه
دامسل رولندی همه چیز خوار است و در طبیعت از پلانکتون ها و جلبک تغذیه می کند. آنها را در آکواریوم می توان با انواع غذاهای زنده مانند آرتمیا، غذاهای منجمد، پولکی حاوی جلبک، گرانول و گوشت خرد شده ماهی و میگو تغذیه کرد. بهتر است تغذیه ماهی سه تا چهار مرتبه در طول روز و به میزان کم صورت گیرد. سازگاری با ریف این ماهی جز ماهیان ریف سیف محسوب می شود و عموما با مرجان ها کاری ندارد. رفتار اجتماعی دامسل رولندی عموما رفتای صلح آمیز دارد و مناسب تانک های اجتماعی می باشد.
همانند همه دامسل ها هنگامی که به صورت جفت نگهداری می شود رفتاری قلمرو طلب از خود نشان خواهد داد و هنگام تخم گذاری ممکن است به سایر ماهیان حمله کنند. در صورتی که میخواهید این ماهی را در کنار سایر ماهیان نگهداری کنید به اکواریومی با حداقل ۲۰۰ لیتر حجم نیاز خواهید داشت. فرشته ماهیان کوتوله، کاردینال ها، پروانه ماهیان بزرگ و راسها همتانکیهای مناسبی برای این ماهی می باشند.
دامسل کرومیس واندربیلت:
از معروف ترین ماهی های آکواریوم آب شور به حساب می آیند. علاوه بر کوچک بودن، مقاومت، زیبایی و فراوانی، قیمت آنها نیز نسبتا مناسب است. تنها ایراد آنها در آکواریوم حالت ستیزه جویی آن ها است. این ماهی ها، منطقه ای را به عنوان قلمرو خود انتخاب کرده و هر نوع ماهی یا حیوان دیگری را که وارد آن شود، به شدت بیرون می رانند.
دامسل زندانی:
Humbug Dascyllus Dascyllus aruanus-Pomacentridae
این ماهی در زبان انگلیسی به نام ماهیها مباگ، سیاه و سفید یا ماهی سه خطی شناخته می شود. این ماهی مثل باقی ماهی های دامسل برای کسانی که تازه می خواهند آکواریوم داری را شروع کنند، گزینه ی مناسبی است. حوصله و صبر این ماهی مثال زدنی است.|
شما در یک آکواریوم بهتر است تنها یک دامسل زندانی نگه دارید با این حال اگر تعداد بیشتری از آنها را می خواهید بهتر است یک گروه ۴ تا ۸ عددی از آنها داشته باشید هرگز ۲ یا ۳ دامسل را کنار هم نگذارید. طول آنها نهایتا به ۱۰ سانتیمتر می رسد با این وجود بر خلاف جثه ی کوچک و دوست داشتنیشان باید به آن ها درست و حسانی در اسید و خلق شان را تنگ نکنید.
اگر همه ی اینها را رعایت کنید ماهی های دانسل نو ماهی های آرامی هستند.
آکواریومی با ظرفیت ۱۱۰ لیتر با دکور صخره زنده و فضاهای زیادی برای خنیست برای نگهداری از این ماهی مناسب است. این ماهی بعد از بلوغ رفتارهای خی خ نشان می دهد و بهتر است در آکواریومی با ماهی های مهاجم نگداری تست این کی به بی مهرها اسیبی نمی رساند. برای تغذیه آن می توانید از انواع های گزی – و یا غذاهایی فراوری شده مخصوص ماهیان همه چیز خوار استفاده کنید.
دامسل باله آبی:
NeoglypHidodon melas-Pomacentridae
رفتار این ماهی با افزایش سن خشن تر می شود و باید توجه داشته باشید که نگهداری از آن به همراه ماهیان بسیار صلح طلب مناسب نمی باشد. برای تغذیه این ماهی می توانید از انواع غذاهای پولکی یا گرانولی مخصوص دامسل ها با کیفیت بالا استفاده کنید. البته این ماهی از انواع تکه های گوشت ماهی یا میگو و همچنین میگوی آرتمیا نیز استقبال خواهد کرد.
نگهداری از بیشتر دامسل ها در 2 آکواریوم بسیار ساده است و ماهی های خوبی برای افراد تازه کار می باشند. بیشتر دامسل های رنگ های زیباتری در دوران قبل از بلوغ خود دارند و با بالغ شدن رنگ های تیره تر و کدرتری پیدا می کنند.
دامسل آبی کبود:
Chrysiptera springeri-Pomacentridae
مشابه مابقی دامسل ها این ماهی نیز می تواند رفتار خشنی با سایر ماهی های درون آکواریوم داشته باشد که لازم است برای کاهش استرس این ماهی در آکواریومی با صخره های زنده فراوان که فضاهای زیادی را برای مخفی شدن در اختیار این ماهی قرار می دهد نگهداری شود.
این ماهی بسیار مقاوم بوده و گزینه بسیار مناسبی برای افراد تازه کار است. این ماهی برای نگهداری در آکواریوم های نانو تپه مرجانی گزینه مناسبی است. در صورتی که این ماهی به عنوان اولین ماهی به آکواریوم اضافه شود ممکن است مشکلاتی را برای اضافه کردن ماهی های بعدی برای شما به وجود آورد. برای تغذیه این ماهی می توانید از انواع غذاهای آماده مخصوص ماهیان آب شور به همراه غذاهای یخ زده و میگوی آرتمیای غنی شده استفاده کنید.
دامسل آرنا:
Chrysiptera arnazae-Pomacentridae
دارای رنگ های آبی و زرد بسیار درخشان است و گاهی با دامسل دم زرد اشتباه گرفته می شود. این ماهی رفتار نیمه تهاجمی داشته ولی برای راه اندازی آکواریوم های جدید گزینه خوبی است زیرا ماهی مقاومی است و با تغییرات شرایط آب به خوبی سازگار می شود. برای تغذیه این ماهی می توانید از انواع غذاهای گوشتی و جلبکی و یا حتی زئوپلانکتونی استفاده کنید.
دامسل چهار خط:
این ماهی به آکواریومی با ظرفیت حداقل ۱۱۰| لیتر به همراه فضاهای زیادی برای مخفی شدن نیاز دارد. این ماهی در دوران بلوغ رفتارهای تهاجمی دارد و بهتر است با ماهی های مهاجم در یک آکواریوم نگهداری شود. این ماهی هیچ گونه آسیبی به بی متدها و یا ساختار دکور آکواریوم نمی رساند. برای تغذیه این ماهی بهتر است از مجموعه متنوعی از غذاهای گوشتی با غذاهای آماده مخصوص ماهیان گوشت خوار دریایی استفاده شود .
دامسل شکم زرد:
برای نگهداری از این ماهی به اکواریومی با حداقل ظرفیت ۱۰۰ لیتر نیاز دارید و تنها می توانید یک ماهی از این گونه را در آکواریوم خود نگهداری کنید. ولی در صورتی که آکواریومی با ظرفیت بیش از ۲۰۰ لیتر در اختیار داشته باشید می توانید یک گروه کوچک را به شرطی که به صورت همزمان به آکواریوم اضافه شوند را با هم نگهداری کنید. می توانید آنها را با انواع غذاهای گوشتی غنی شده با ویتامین و یا غذاهای یخ زده تغذیه کنید.
دامسل سه خال:
همینطور که از نام این ماهی مشخص است سه و خال سفید در زمینه مشکی از مشخصات اصلی این ماهی می باشد ولی با افزایش سن خالها گسترده می شوند و رنگ مشکی به خاکستری تبدیل می گردد. این گونه بسیار مهاجم است و با افزایش سن رفتار تهاجمی افزایش پیدا می کند.
برای افراد تازه کار و آکواریوم هایی هایی که دارای گونه های بزرگی از ماهیان مهاجم است گزینه مناسبی است. برای تغذیه این ماهی می توانید از انواع غذاهای آماده شده برای ماهیان آب شور و همچنین غذاهای یخ زده استناده کنید.
دامسل آبی دم قرمز:
Blue Devil DamselfishChrysiptera cyanea-Pomacentridae نوع ماده این ماهی تماما به رنگ آبی است ولی نوع نر دارای یک دم نارنجی رنگ است. ماهی بسیار خوش رنگ، سخت جان و فعال است و توانایی زیادی برای مخفی شدن دارد. ماهی نسبتا خشنی است و نگهداری از آن با گونه های آسیب پذیر می تواند دردسر ساز باشد.
برای مبتدی ها گزینه مناسبی است و از آن می توان در آکواریوم هایی کوچک نیز نگهداری کرد و همچنین یک گزینه مناسب برای آکواریوم های تپه مرجانی به حساب می آید. برای تغذیه این ماهی می توانید از انواع غذاهای پولکی و گرانولی و همچنین غذاهای یخ زده استفاده کنید.
دامسل آبی متالیک:
Pomacentrus pavo-Pomacentridae
دارای رنگ آبی بسیار درخشانی است که در انتهای باله دمی ممکن است به رنگ زرد تمایل پیدا کند. این ماهی رفتار نیمه تهاجمی داشته ولی برای راه اندازی آکواریوم های جدید گزینه خوبی است. برای تغذیه این ماهی می توانید از انواع غذاهای گوشتی و جلبکی و یا حتی زئوپلانکتونی استفاده کنید .
دامسل آزور:
Half-blue Damselfish Chrysiptera hemicyanea-Pomacentridae
برای نگهداری از این ماهی به اکواریومی با حداقل ظرفیت ۱۰۰ لیتر نیاز دارید و تنها می توانید یک ماهی از این گونه را در آکواریوم خود نگهداری کنید. ولی در صورتی که آکواریومی با ظرفیت بیش از ۲۰۰ لیتر در اختیار داشته باشید می توانید یک گروه کوچک را به شرطی که به صورت همزمان به اکواریوم اضافه شوند را با هم نگهداری کنید. می توانید آنها را با انواع غذاهای گوشتی غنی شده با ویتامین و یا غذاهای یخ زده تغذیه کنید.
دامسل اکسیدان:
NeoglypHidodon oxyodon-Pomacentridae
برای نگهداری از این ماهی یک آکواریوم با او ظرفیت حداقل ۱۰۰ لیتر می تواند بسیار مناسب باشد. این ماهی برای نگهداری در آکواریوم تپه مرجانی گزینه مناسبی است به شرط اینکه به عنوان آخرین گزینه ها به آکواریوم اضافه شود. این ماهی از زئوپلانکتونها و جلبکها تغذیه می کند. غذای این ماهی باید شامل انواع غذاهای گوشتی تازه و یخ زده و همچنین غذاهای فراوری شده با پایه جلبکی باشد.
دامسل نئون:
Pomacentrus alleni-Pomacentridae
این ماهی با بدنی به رنگ آبی بسیار درخشان و باله دمی زرد با لکه مشکی مشخص شناخته می شود.
به دلیل رنگ آبی بسیار درخشان به نام نئون معروف شده است. این ماهی یک ماهی نیمه مهاجم است که به فضای زیادی برای مخفی شدن و آکواریوم با اندازه حداقل ۷۵ لیتر نیاز دارد.
برای تغذیه این ماهی می توانید از انواع غذاهای دریایی گوشتی و همچنین غذاهایی آماده مخصوص ماهیان همه چیز خوار استفاده نمایید.
دامسل آبی طلایی:
Pomacentrus coelestis-Pomacentridae
دمسل آبی طلایی دارای بدنی با دو رنگ بسیار خاص آبی و طلایی است. هر کدام از این ماهی ها دارای مقادیر مختلفی از رنگ زرد در زیر شکم خود هستند. این ماهی یک انتخاب مناسب برای آکواریوم های تپه مرجانی است و برای نگهداری از آن به آکواریومی با ظرفیت حداقل ۱۱۰ لیتر به همراه صخره های زنده فراوان و مکان های زیادی برای مخفی شدن نیاز دارد.
از این ماهی می تواند رفتار تهاجمی با سایر ماهیان درون آکواریوم داشته باشد. برای تغذیه این ماهی می توانید از انواع غذاهای گوشتی دریایی شامل انواع میگو و ماهی به همراه غذاهای آماده غنی شده مناسب برای ماهیان همه چیز خوار استفاده کنید.
دامسل سولفور:
Pomacentrus sulfurous-Pomacentridae
برای نگهداری از این ماهی لازم است یک آکواریوم با ظرفیت حداقل ۲۵۰ لیتر در اختیار داشته باشید که فضاهای زیادی برای مخفی شدن را در اختیار این ماهی قرار دهد.
این ماهی در زمان بلوغ بسیار مهاجم بوده و بهتر است فقط با ماهی های مهاجم بزرگتر از خودش نگهداری شود. این ماهی هیچ آسیبی به انواع بی مهرگان نمی رساند و گزینه مناسبی برای آکواریوم های مرجانی بزرگ است به شرطی که به عنوان گزینه های آخر به آکواریوم اضافه شود. برای تغذیه این ماهی می توانید از انواع غذاهای دریایی یخ زده و غنی شده با ویتامین، جلبکهای خشک شده دریایی و یا غذاهای آماده مخصوص دامسل ماهی ها استفاده کنید.
دامسل کاریبالدی:
Hypsypops rubicund-Pomacentridae
این دامسل ماهی می تواند بسیار بزرگ شود و طول عمر زیادی دارد و اصولا تا ۲۵ سال عمر می کند. برای نگهداری از این ماهی به آکواریومی با ظرفیت حداقل ۴۵۰ لیتر که با صخره زنده دکور شده باشد نیاز دارید. این ماهی با گونه های مشابه خود بسیار خشن می باشد و تنها یک عدد از این گونه را می توان در آکواریوم نگهداری کرد. اصولا ماهی نر با سایزی بسیار بزرگتر و یک برآمدگی بر روی پیشانی خود قابل تشخیص است. برای تغذیه این ماهی می توانید از مجموعه ای از غذاهای گوشتی مختلف و غذاهای آماده غنی شده مخصوص ماهیان آب شور استفاده کنید.
دامسل خال رنگی:
Princess DamselfishPomacentrus vaiuli -Pomacentridae
برای نگهداری از این ماهی لازم است یک آکواریوم با ظرفیت حداقل ۱۰۰ در اختیار داشته باشید که فضاهای زیادی برای مخفی شدن را در اختیار این ماهی قرار دهد. این ماهی در زمان بلوغ بسیار مهاجم بوده و بهتر است
فقط با ماهی های مهاجم بزرگتر از خودش نگهداری شود. این ماهی هیچ آسیبی به انواع بی مهرگان نمی رساند و گزینه مناسبی برای برخی از آکواریوم های تپه مرجانی بزرگ است به شرطی که به عنوان گزینه های آخر به آکواریوم اضافه شود. برای تغذیه این ماهی می توانید از انواع غذاهای دریایی یخ زده و غنی شده با ویتامین جلبک های خشک شده دریایی و یا غذاهای آماده مخصوص کنید.
پروانه ماهی اشک چشم
پروانه ماهی اشک چشم رنگ آمیزی بسیار زیبایی دارد و برای نگهداری در آکواریوم های تنها ماهی ( اونلی فیش ) که اندازه ی بزرگی داشته باشند بسیار مناسب است.