TDS مخفف کلمات total dissolved solids یا مجموع مواد جامد محلول است. یعنی در حقیقت TDS تمامی یونهای مثبت و منفی موجود در آب را در بر میگیرد. این یونها ممکن است شامل کلسیم، منیزیم، فسفات و سیلیکات باشند بنابراین بسیار مهم است که ما میزان غلظت این یونها را در آب شهری یعنی آبی که آکواریوم را با آن پر می کنیم و قبل از راه اندازی آکواریوم بدانیم.
بسیاری از مواد شیمیایی و سموم به دلیل ورود فاضلاببه زمین و فعالیت های صنعتی از طریق آبهای زیرزمینی به آب شهری راه مییابند ومعمولا شرایط آب شهری خیلی مساعد برای گونه های حساس آکواریوم نیست .
به همین دلیل بسیاری از علاقهمندان آکواریوم آب شور از فیلتراسموز معکوس یا ROجهت کنترل غلظت این یونها در آب ورودی به آکواریوم استفاده میکنند .حتی علاقهمندان به آب شیرین نیز معمولا کیفیت آب شهر را قبل از ورود به آکواریوم ارزیابی مینمایند.
اندازه گیری TDS با TDS سنج الکتریکی:
آب خالص معمولا هادی برق نیست اما با افزایش TDS هدایت الکتریکی آب افزایش میبابد و میتوان این تغییر را با یک دستگاه الکتریکی به نام TDS سنج از طریق عبور یک جریان ظریف از بین الکترودهای آن در ظرف حاوی نمونه آب اندازهگیری کرد و میزان آن را با واحد ppm یا mg/l نمایش داد. هرچه این عدد بزرگتر باشد نشان میدهد که مواد جامد بیشتری در آب محلولند.
استاندارد کیفی آب
استاندارد کیفی آب شهری معمولا به گونهای تدوین شده است که کیفیت بالا و مطلوب آب شرب را تامین کند اما با تغییرات سفره های آبهای زیرزمینی معمولا از ثبات کافی برخوردار نیست و مردم ترجیح میدهند از فیلترهای اسموز معکوس به عنوان پکهای تصفیه آب شرب استفاده کنند ،با این همه اگر ما مستقیما از آب شهری برای نوشیدن استفاده کنیم مشکلی پیش نخواهد آمد، اما TDSبالای این آب مناسب موجودات حساس آکواریوم نیست.
افزایش TDS زنگ خطر کاهش کیفیت آب شهری در منطقه است مثلا در تهران TDS آب شهری معمولا بین 100 تا 500 ppm متغیر است و یونهای مضر آن افزایش و کاهش می یابد ، مردم با استفاده از فیلترهای تصفیه آبهای خانگی، میزان قابل توجهی از این یونهای ناخواسته از آب حذف میکنند .
اما در صورت افزایش TDS در آب ورودی مقداری از ترکیبات بسیار کوچک مثل آمونیاک و سیلیکات میتوانند راه خود را از بین منافذ بسیار ریز این فیلتر به آکواریوم باز کنندهمین ترکیبات حیات ماهیهای حساس و بیمهرگان را به خطر بیندازد و رشد جلبک های مزاحم را افزایش دهند.
بهتر است TDS آب ورودی به آکواریوم بین 0 تا 5 ppm باشد.
تقریبا غشاءهای فیلترهای خانگی
تقریبا غشاءهای فیلترهای خانگی نرخ حذفی بین 96 تا 98 درصد دارند درنتیجه آب خروجی معمولا TDS کمتر از 5 داشته و برای آکواریوم مناسب است. البته درصورتیکه شما در منطقهای با کیفیت مطلوب آب شهری زندگی میکنید اما اگرآب شهری منطقه شما TDS بالای 450 داشته باشد، TDS آب خروجی از RO با توجه به نرخ حذف اشاره شده در حدود 14 ppm خواهد شد که مطلوب آکواریوم نیست به همین دلیل شما همواره میبایست TDS آب ورودی و خروجی فیلتر را بصورت منظم با TDS سنج دستی یا اتوماتیک کنترل نمایید.
و اگر متوجه شدید که TDS بالاست باید از پدهای دیونیزه کننده رزینی برای کاهش TDS استفاده نمایید و این پدها را هر زمان که حس کردید TDS در حال افزایش است تعویض کنید. غشاءهای RO بعد از مدتی مسدود میگردند. البته درصورتیکه فیلترهای اولیه به خوبی کار کنند معمولا این غشاها چند سال عمر خواهند داشت.
بازرسی چشمی زمان تعویض غشاها را برای شما مشخص نمیکند اما کنترل منظم آب خروجی از فیلتر و مقایسه آن با آب شهر این زمان را مشخص خواهد کرد.چنانچه نرخ حذف غشاءهای فیلتر به کمتر از 90% رسیده باشد میبایست آنها را تعویض کنید.
چگونه از TDS سنج محافظت کنیم؟
– به الکترودهای TDS سنج دست نزنید و آنها را لمس نکنید.
– الکترودها را پس از اندازه گیری با آب RO بشویید. اگر جرمی روی آنها تشکیل شده ابتدا آنها را با کمی سرکه تمیز کرده و سپس با آب RO شده بشویید.
– همواره یک مجموعه تست تمیز برای نمونه گیری و تست TDS آب داشته باشید.
وجود مواد شوینده در آب حتی به میزان کم میتواند به اشتباه TDS آب را بالا نشان دهد.
درنهایت اندازه گیری TDS راهی ارزان و ارزشمند برای کنترل آب ورودی به آکواریوم شما میباشد و پیشنهاد میکنیم
حداقل هفته ای یک بار سطح TDS آکواریوم را اندازه گیری نمایید تا همواره آکواریومی زیبا و سالم داشته باشید.
ترجمه و تالیف از تیم تولید محتوا
برای دریافت اطلاعات بیشتر تماس بگیرید
شماره تماس 90001100