روش های کشت خشک
روش کشت خشک Dry Start Method که مخفف آن(DSM) است فرآیند رشد گیاهان را از آب خارج می کند تا آکواریوم برای گیاه آماده شود. این روش باعث کاهش یا حتی حذف برخی از مسائل موجود در هنگام تنظیم آکواریوم گیاهی می شود. برخی از مشکلات رایج در هنگام تنظیم آکواریوم گیاهی عبارت است از :
- رشد جلبک
- شناور شدن برخی گیاهان بر روی آب
- کمبود تجهیزات آکواریوم
- کمبود CO2
- مسائل مربوط به کیفیت و پارامترهای آب
اکثر گیاهان آکواریوم را می توان با استفاده از این روش کاشت و پرورش داد، برخی از گیاهان برای اینکار مناسب ترند و برخی دیگر را نمیتوان به در این روش استفاده کرد. این روش بیشتر برای گیاهان کوچک مانند Hemianthus callitrichoides (اشک بچه کوتوله)،Glossostigma (گلوسوسیگما)، monte carlo (مونت کارلو) و hairgrass (چمن مویی) پیشنهاد میگردد.
از مزایای استفاده از DSM این است که با استفاده از این روش رشد گیاهان چمنی آسان تر می شود، زیرا رشد ریشه ها را تضمین و زمانی که آکواریوم با آب پر می شود سیستم ریشه قوی ایجاد شده و گیاه به روی آب شناور نمیشود و با این سیستم آداپته شده است.
مزایای استفاده از روش کشت خشک:
- هیچ جلبکی در کار نیست
- گیاهان تازه کاشته شده بر روی آب شناور نمیشوند
- نیازی به گذراندن سیکل نیتروژن نیست
- نیازی به کود دهی نیست
- هیچ مشکلی باکمبود CO2 ندارد
- روش ارزان تر
- قابل استفاده برای مبتدیان
آنچه شما برای DSM نیاز دارید:
- مخزن آکواریوم
- بستر مخصوص کاشت گیاهان آکواریومی
- انتخاب گیاه مناسب مثل انواع چمن ها
- پنس جهت کاشت گیاهان
- نور مورد نظر
- سلفون
مراحل اجرا:
- محل مورد نظر برای قرار گیری آکواریومتان را انتخاب سپس از مواد زیر بستر و بستر استفاده کنید. حداقل در تمامی سطح آکواریوم باید ۵ سانت بستر وجود داشته باشد.
- طرح مورد نظر خود را اجرایی و آن را به اتمام برسانید.
- با اسپری تمامی سطح بستر را آبیاری کنید بطوری که تمام بستر خیس شود.منظور حتی بستر هایی که در زیر هم هستن خیس بشن.
- اگر از گیاهان کشت بافت استفاده میکنید حتما تمامی ژل های آن را شسته و تمیز کنید و مطمئن شوید عاری از هرگونه ژل باشند.
- حالا نوبت به کاشت گیاهان رسیده است. گیاهانی مانند چمن را به دسته هایی کوچک مرتب و منظم تقسیم بندی کنید. با پنس یک دسته را بردارید و در محل مورد نظر بکارید
- بطوریکه حداقل ۳/۲ گیاه داخل بستر باشد. نگران نباشید که گیاه زیاد به زیر بستر رفته چون این کار باعث استحکام و ماندگاری گیاهان شما خواهد شد. دسته های چمن را حداقل با
- فاصله ۲ سانتی متر از یکدیگر بکارید. اینکار باعث زود پر شدن چمن های شما می شود. در خصوص گیاهان دیگر مانند آلترنانترا رینیکی مینی، استروژن،پوگوستمون هلفری و غیره که
- دارای ساقه های کوتاه می باشد نیز مثل چمن ها حداقل ۳/۲ را داخل بستر بکارید.
- در هنگام کاشت گیاهان یک اسپری آب در نزدیکی خود داشته باشید و گیاهان را مرطوب نگهدارید.
- گیاهان ساقه دار مانند روتالاها، آنوبیاس ها، جاواها ، بوسفالاندرا و خزه ها را در این مرحله نکارید چون این گیاهان در این مرحله خراب می شوند.
- پس از کاشت گیاهان، طوری آکواریوم را آب کنید که حداقل ۲ سانتی متر از ۵ سانتی متر بستر شما داخل آب باشد بعد از اینکارروی آکواریوم را با سلفون بطور کامل بپوشانید که هیچگونه هوایی رد و بدل نشود
- نور را بالای آکواریوم خود قرارداده و روزی ۶ الی ۸ ساعت آن را روشن کنید تا گیاهان شما رشد کنند.
- یادتان باشد حداقل روزی یکبار گیاهانتون رو اسپری کنید در حد کم که برگ گیاهان مرطوب شوند
عجله نکنید!
هیچگونه عجله ای برای آب کردن آکواریومتون نکنید و صبر کنید گیاهانتون بصورت کامل رشد کرده و ریشه دهند و چمن ها کف آکواریوم را پر کنند. حداقل یک ماه این کار زمان میبرد پس عجله ای نکنید.
پس از گذشت یک ماهو رشد گیاهان حالا وقت آن رسیده که گیاهان پشت آکواریوم مانند روتالاها و … که دوست دارید در بک گراند کارتون استفاده کنید رو بکارید. پس از کاشت یک هفته به گیاهان جدید وقت دهید تا یکم ریشه کنند. پیشنهاد میشود گیاهان پشت تانک را کوتاه کنید و سپس بکارید تا مستحکم تر در بستر قرار بگیرند. حداقل ۴ سانتی متر از ساقه را در بستر قرار دهید تا در هنگام آب کردن آکواریوم به روی آب نیاید.
روز آب کردن آکواریومتان رسیده است. حالا میتوانید در آکواریومتان از گیاهانی مثل آنوبیاس ها، بوسفالاندراها، خزه ها و غیره استفاده کنید. قبل از آب کردن این گیاهان را در جای خود با چسب یا با بستم محکم کنید تا از جای خود تکان نخورد آکواریوم خودتان را آب کنید، سپس سیستم دی اکسید کربن و فیلتراسیون رو نصب کنید و حتما هفته اول و هر روز از باکتری استفاده کنید. پس از پر کردن آکواریومتان در دو هفته اول نیازی به کود دهی نمی باشد و پس از دو هفته کود دهی را طبق دوز مصرفی آغاز کنید سیفون های هفتگی فراموش نشود و حتما از آب ROاستفاده کنید.
گزینش گیاهان
بطورکلی گیاهان آکواریومی بایستی دارای خصوصیاتی مانند کوچک بودن نسبی، رشد نسبی زیبایی و مقاومت در برابر تغییرات داخل آکواریوم باشند. هر گیاهی که واجد این اختصاصات باشد، برای کاشتن در داخل آکواریوم مناسب است.
در هر صورت هیچ یک از گیاهان نباید اثر سوئی بر روی ماهیهای داشته باشد. برای مثال برخی گیاهان که دارای برگهای تیز و برنده اند، هرچند که زیبا و مقاوم باشند. در هر صورت به درد کاشتن در آکواریوم نمی خورند، چون ممکن است باعث زخمی شدن و مرگ و میر ماهیها گردند.
از آنجا که وارد کردن و حمل و نقل گیاهان گاهی توان با مشکلات است، بایستی از انواع گیاهان آبزی موجود در آبگیرهای داخلی و گیاهانی که احتمال در آبگیرهای جنوبی کشور یافت می شوند استفاده گردد.
اکثرا به علت گرمتر بودن آب آکواریوم در مقایسه با محیط زیست طبیعی، این گیاهان را ممکن است نتوان به خوبی نگهداری کرد. بدیهی است با وفق دادن تدریجی گیاه با شرایط آکواریوم به خوبی میتوان از برخی گونه ها برای نگهداری در آن استفاده نمود.
اگرچه در حال حاضر انواع زیادی از گیاهان برای نگهداری در آکواریوم ها شناخته شده اند، با وجود این 5 جنس از آنها از نظر مصرف بر انواع دیگر برتری یافته اند. این گیاهان عبارتنداز: جنس های والیزنریا (Vallisneria)، ساژیتاریا (Sagittaria)، کابومبا (Cabomba)، آناکاریس (Ancharis)، و میریوفیلوم (Miriophyllum) که دو جنس اول آنها علف مانند و 3 جنس دیگر دارای ساقه های رونده بوده و برگها به آنها متصل می باشند.
هریک از این گیاهان دارای مصرفی خاص بوده، همه آنها به آسانی بدست می آیند و تکثیرشان آسان است. بیشتر گیاهانی را که در آکواریوم فروشی ها میتوان بدست آورد، جزء این جنسها می باشند. باتوجه به اهمیت و فراوانی آنها، ابتدا به شرح انواع گیاهان مربوط به ین 5 جنس و سپس به ذکر برخی دیگر از گیاهان آکواریومی پرداخته می شود.
پی اچ مناسب برای رشد و نمو گیاهان
بطور کلی پی اچ مناسب برای رشدونمو گیاهان بین 7 تا 7.5 است. بعضی گیاهان در آبهای خنثی یا آبهای قلیایی رشدونمو بهتری خواهند داشت. برای بیشتر ماهیها نیز همین حد پی اچ مناسب است.
ضدعفونی کردن گیاهان داخل آکواریوم
رشدونمو بیش از حد خزهها و میکروبها ممکن است گاهی شفافیت آب آکواریوم را از بین برده و ظاهر آنها را ناخوشایند سازند. در اینگونه موارد میتوان از پرمنگنات پتاسیم برای ضدعفونی کردن آنها استفاده نمود.
برای این منظور بایستی ابتدا ماهیهای داخل آکواریوم را بیرون آورد و به ازاء هر لیتر آب آکواریوم، 15 کیلوگرم پرمنگنات پتاس که قبلا بصورت محلول درآمده است به آب اضافه گردد. بعداز دو ساعت بایستی آب محتوی پرمنگنات تخلیه و به جای آن آب تمیز به آکواریوم اضافه شود. هنگام تخلیه اگر مقداری آب محتوی پرمنگنات در کف آکواریوم باقی بماند اشکالی نخواهد داشت.